Tenerife a jeho tradiční kuchyně

Strava na Kanárských ostrovech je velmi pestrá a turisté si mohou pochutnat na spoustě místních pokrmů, které jsou poměrně netradiční, ale mnohdy velmi chutné. Jedním ze základu kanárské kuchyně jsou omáčky. Základní omáčku představuje mojo. Na Tenerife ji lze najít v několika různých variacích. Jde například o modifikace mojo rojo, mojo verde, mojo de šafrán a další. Specialitou jsou také papas arrugadas. Jde v podstatě o jakési místní brambory, které jsou drobňoučké a sytě žluté. Vaří se ve slupce v mořské anebo mírně slané vodě. Jedním z původních pokrmů, kterýms se často živili předkové na Kanárských ostrovech Guančové, je Gofio, jehož základem je kukuřice a pšenice.

Kanárské ostrovy jsou určitě také ve znamení polévek. Charakteristickou zdejší polévkou je alternativa jakési zeleninové polévky zvané Sopa de verduta. Zapomenout nelze ani na klasickou malorskou rybí polévku. Hlavními ingrediencemi této polévky jsou kromě ryb také česnek a šafrán. Podává se studená! Z dalších polévek jsou zde poměrně často podávány bramborová, řeřichová anebo fazolová polévka.

Za základ hlavních jídel na Tenerife lze považovat rýži a zeleninu. Pravděpodobně národním jídlem na tomto ostrově je králík. Je připravován na několik způsobů, nicméně tím nejznámější se určitě stal Conbejo al salmorejo. Jde o dušeného králíka s rajčaty. Králík tohoto typu je speciálně marinován v marinádě složené ze soli, oleje, octa a také koření, mezi které řadíme tymián, oregáno a papriku. Udušené králičí maso je naprosto měkounké a doslova odpadává od kostí. Často dochází k tomu, že jej místní kuchaři polévají ještě v průběhu dušení vínem. Asi nejznámějším tenerifským pokrmem připravovaným z ryb je Morena frita. Tento pokrm tvoří, jak již sám jeho název napovídá moréna, kterás se podobně jako králík dusí. Jídlo se poté podává s některou z tradičních omáček mojo. Nejen turisté mají také v oblibě tradiční karbenátky z mletého rybího masa. Z ostatních mořských specialit se často podává například žralok, kalamář anebo tuňák či chobotnice.

Vegetariáni volí většinou pokrm Patatas noc pimientos, tedy brambory na paprice. Ideální je také tumbet- dušená zeleninová směs, ve které je všechna zelenina, která se momentálně sklízí. Ve většině restaurací na Tenerife lze uhradit účet pomocí platební karty. Je zvykem nechávat přibližně 10 procent z ceny jídla jako spropitné.

Značně mírumilovnější žraloky a jiné příšery najdete na atrakcích Disneyland Paříž.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist